“Thunderbolt er en dokumentarfilm som ble filmet i 1944 og publisert i 1947. Det er veldig artig å komme over slike gamle filmer. De gir unike innblikk i hvordan livet faktisk var og for en filmskaper er det også interessant å se hvordan stilen på filmen er. Filmen har veldig utrolige filmperspektiv og det er spesielt interessant og morsomt å se hvordan soldatene brukte tiden sin utenom oppdag!

Filmen viser en dag med bombetokt og hverdagsliv for 57. jegergruppen til USAs luftforsvar på Korsika. Oppdraget deres er en del av ”Operation Strangle” i Italia. Den satte den nye standarden for hvordan strategisk bruk av luftforsvaret kunne bistå bakkestyrkene. Målet var nemlig å bombe veier og broer et stykke bak frontlinjen, så fienden ikke fikk nye forsyninger.

Thunderbolt er navnet på flyene de bruker, mer spesifikt Republic P-47 Thunderbolt. I filmen har de montert kameraene til flyet så her er det mange luftige bilder og spesielle perspektiver når de bomber.

En dokumentar av de sjeldne dette. Med råmateriale både fra toktene og hverdagslivet gir det et unikt innblikk i krigen som er verdt å få med seg!”

Skrevet av Åshild Samseth, festivalsjef Aero Filmfestival

Dokumtarfilmen Thunderbolt

Les neste filmanbefaling her.

Eller ta en titt på foredragene som du kan se i dette programmet.