Nytt program i farta…

Vær sikker på at årets festival blir en god miks av aktiviteter, film og foredrag! Mer informasjon om nytt program kommer her etter hvert. Følg oss på facebook så får du vite med en gang vi har det klart!

I mellomtiden, ta en titt på fjorårets digitale festival! Sjekk foredrag og intervju nedenfor og gå deg en historisk tur ved hjelp av kartene vi lagde til foredragene!


Foredrag og fortellinger fra krigen:

Krigen i Lillestrøm

Det er 80 år siden tyskerne tok kontrollen i Norge. Den militære flyplassen på Kjeller gjorde Lillestrøm til et strategisk sted for tyskerne å få kontroll over.

Tidligere kultursjef i Skedsmo kommune, Roald Hansen, har gravd i historien og avdekket nye sider som tidligere ikke har vært kjent. Vi blir med han på en vandring der han forteller om det som skjedde og får innblikk i hvordan tyskernes planer hadde innvirkning på lokalbefolkningen.

Link til filmen finner du her.

Hvis du lurer på hvor stedene Roald snakker om kan du ta en titt på dette kartet:

Et tidsvitnes beretninger

Bjørn Lundby er siste gjenlevende fra Skedsmo Milorg. I samtale med lokalhistoriker Steinar Bunæs vil han fortelle om sine opplevelser under krigen. Det blir små og store fortellinger fra hans oppgaver i Skedsmo Milorg. Fra familiegården på Brånåsen var han vitne til alle 3 bombetoktene som kom innover Lillestrøm og Kjeller. Det ble både skremmende og fascinerende å se på, men også farlig nært!

Link til filmen finner du her.

Hvis du lurer på hvor stedene Bjørn snakker om kan du ta en titt her:


Filmanbefalinger

Vi har plukket ut noen av filmene fra vårt opprinnelige program og skrevet litt om dem i disse filmanbefalingene. Der vi har funnet nettversjoner har vi opplyst om hvor du kan finne dem eller linket direkte til dem når de ligger på en gratis plattform.

Temaene i år er 2. verdenskrig og superhelter så filmene vi har anbefalt er:

Spillefilmen “Battle of Britain” (1969)

Animasjonsfilmen “Gutten og jernkjempen” (1999)

Dokumentaren “Thunderbolt” (1947)