Arvin Ryan Arko (13) og Peder Grimsøen (10) ble de første barna til å fly i Norges elfly etter å ha stukket av med seieren i Aero filmfestivals papirflykonkurranse.

Aero filmfestival arrangerer filmvisninger og aktiviteter, deriblant papirflykonkurranse for både store og små. Vinnerne av papirflykonkurransen 2021 fikk i vår en opplevelse de aldri vil glemme.

Arvin Ryan Arko (13) og Peder Grimsø (10) ble nemlig de første barna til å fly i Norges elfly!

Bilde av Peder som sitter i el-flyet klar til å ta av
Peder Grimsøen klar for å fly! Foto: Marianne Grimsøen

Arvin innrømmer at han fikk sommerfugler i magen oppe i lufta.

– Det var veldig fint og spennende 300 meter oppe i lufta! Jeg kunne se Lillestrøm under meg og alle bilene og menneskene så ut som maur! Jeg kunne føle sommerfugler i magen!

Arvin var ekstra heldig, siden det egentlig var faren som vant voksenklassen, men siden faren ikke kunne fikk Arvin ta imot premien.

Peder var også begeistret.

– Det var kjempegøy og jeg så hele Lillestrøm fra luften, kunne til og med se huset mitt. Flyet var veldig lite, men jeg følte meg trygg likevel. Piloten var flink!

Bilde av Arvin foran elflyet

Arvin lærte at fly som kan gå på strøm er mer miljøvennlig. – Det var veldig gøy å fly, menneskene så ut som maur fra lufta! Foto: Nowshim Sultana

Piloten Helge Storflor forteller at det går veldig fint å fly med barn.

– Ved å snakke godt med dem på forhånd og bygge trygghet så går det fint å fly med barn. De får alltid tilbud om å kjenne på kontrollene selv, og de fleste synes det er veldig moro å kunne fortelle familien etterpå at de har «styrt flyet selv».

For festivalsjef Åshild Samseth er det givende å høre barnas opplevelser.

– Det er utrolig gøy å høre, og givende at vi som festival har gjort det mulig for dem å komme seg opp i lufta. Når Helge fortalte at de var de første barna i elflyet, så ble det jo enda mer stas!

Arvin og Peder syntes det var kult at de var de første barna i elflyet.

– Det er ekstra gøy, også er det jo morsomt å fortelle det til familie og venner, sier Peder. Arvin supplerer fornøyd:

– Jeg ble overrasket at så få barn har fått være med. Men det var utrolig gøy 10/10 fra meg.

Litt om det nye elflyet

Helge forteller at det nye flyet har flere forbedringer. Det er nå godkjent på lik linje som fly drevet på fossil energi. Det kan fly i en time og lades på en time. Sikkerhetsreglene for drivstoff gjør at dette flyet er svært godt egnet til å lære nye elever å fly rundt én flyplass. Dette foregår lydløst og uten forurensning av klimagasser.

For å utvide bruksområdet til elflyet kreves det bedre batteriteknologi. Batteriene som brukes nå er de samme som i elbiler, men der har ikke vekt like mye å si som på fly.

Om Aero Filmfestival

Aero filmfestival ble startet i 2018 for å skape mer liv på Kjeller flyplass. Gjennom film og aktiviteter som på ulikt vis trekker fram historien og miljøet på Kjeller er håpet at flere som ikke kjenner miljøet og historien kommer og får oppdaget denne.

Ideen til festivalen kom nettopp fordi festivalsjefen selv fikk en aha-opplevelse da hun ble vist hva som faktisk foregår på Kjeller. Selv som nabo til flyplassen visste hun ikke om de utrolige restaureringsprosjektene og den unike historien som finnes der. Dette må flere få muligheten til å se og oppleve tenkte hun og dermed startet arbeidet med Aero filmfestival.

Vi trenger alltid flere til å bidra, så bare ta kontakt om du har tid eller andre ressurser å bidra med.